Fasering
Voorontwerp Omgevingsvisie
t/m 11 september 2023 om 12:31
* Deze fase liep tot 8 maart 2023
Al twee-en-een-half jaar raadplegen we u en vele andere partijen om te komen tot een Omgevingsvisie voor de gemeente Middelburg. De laatste grote stap in dat proces waren de drie scenario's waar u commentaar op heeft gegeven en waar u aan de hand van stellingen op heeft gereageerd.
Sinds die tijd hebben we achter de schermen met uw bijdragen verder gewerkt aan de visie die nu steeds meer vorm krijgt. We zijn nu zo ver dat we het zogenaamde 'voorontwerp' van de Omgevingsvisie aan u voor kunnen leggen.
Wij nodigen u uit om het voorontwerp van de Omgevingsvisie te lezen (zie de bijlage). De inspraakperiode biedt u de gelegenheid om ons te wijzen op uw opvattingen over de opgestelde visie en op eventuele onvolkomenheden. De inzagetermijn is 6 weken en sluit dus op 8 maart 2023. Behalve het voorontwerp ziet u in de bijlage ook de bijbehorende Omgevings Effect Rapportage over de visie.
Uw schriftelijke inspraakreactie op het voorontwerp moet u richten aan het college van B&W van Middelburg, Postbus 6000, 4330 LA Middelburg.
Na afloop van de inzagetermijn bespreken we alle binnengekomen overlegreacties met het College van Burgemeester en Wethouders. De gemeenteraad krijgt een memo waarin de (anonieme) reacties op hoofdlijnen worden samengevat. We passen het voorontwerp eventueel aan, vervolgens is dit de zogenaamde ontwerp-omgevingsvisie. Daarna volgt de formele ter inzage legging (volgende fase).
In het voorontwerp staan nog weinig afbeeldingen, geen foto’s en voor dit document is ook nog geen layout gemaakt. Dat doen we pas als de Omgevingsvisie naar de gemeenteraad gaat. Kijk op de tijdlijn voor het verdere proces dat uiteindelijk leidt tot goedkeuring door de gemeenteraad.
Opmerking:
In deze visie spreken we over Middelburg en stad, als we de hele gemeente bedoelen. Dat betekent geenszins dat de dorpen en het buitengebied er minder toe doen, het heeft puur te maken met leesbaarheid. Als we overal ‘gemeente Middelburg’ of ‘onze gemeente’ schrijven dan, wordt de tekst minder pakkend. De leidende principes, zoals ‘een gezonde stad’ hebben nadrukkelijk betrekking op de hele gemeente.
20230119 Voorontwerp Omgevingsvisie Middelburg 2050 - DEF (3).pdf
Bijlage 2 20220506 oer bij de omgevingsvisie middelburg-gecomprimeerd.pdf
Inspraakreacties voorontwerp
t/m 11 september 2023 om 12:33
* Deze fase liep tot 29 augustus
De reacties die zijn binnengekomen op het voorontwerp van de Omgevingsvisie zijn beoordeeld. Daaruit komt de zogenaamde ‘Nota van Beantwoording’ voort, zie de bijlage. De nota geeft aan wat we hebben overgenomen in de Omgevingsvisie en wat niet (en waarom niet). Organisaties die hebben gereageerd noemen we met naam, van individuele inwoners kunnen we vanwege de privacywet geen namen noemen. Alle inzenders van een reactie hebben ook persoonlijk bericht gekregen. In de andere bijlage staan alle geanonimiseerde reacties. Na het doorvoeren van de reacties is de Omgevingsvisie weer een stap verder: de fase van de Ontwerp Omgevingsvisie breekt aan.
Bijlage: 20230712 Antwoordnota Inspraakreacties.pdf
Bijlage: 20230712a Bijlagen bij Antwoordnota Inspraakreacties Omgevingsvisie_kleiner.pdf
Ontwerp Omgevingsvisie
t/m 20 december 2023 om 10:10
De ontwerp Omgevingsvisie is begin september in het College van B en W behandeld en vrijgegeven voor ter inzage legging. Het document is inmiddels mooi vormgegeven en ook de gemeenteraad krijgt deze versie onder ogen.
Vanaf donderdag 14 september tot woensdag 25 oktober 2023 ligt het ontwerp van de Omgevingsvisie Middelburg 2050 ter inzage (digitaal op ruimtelijkeplannen.nl en de papieren versie op het Stadskantoor).
Ook nu kunt u weer reageren; in dit geval heet uw reactie een ‘zienswijze’. Richt uw schriftelijke reactie aan de gemeenteraad van Middelburg, Postbus 6000, 4330 LA Middelburg. Kunt u niets met digitale bijlagen? Maak dan een afspraak om het plan op het stadskantoor in te zien, telefoon (0118) 675 210.
De gemeente maakt van alle binnengekomen zienswijzen ook weer een (geanonimiseerde) antwoordnota. Na deze ‘ontwerpfase’ komt de definitieve Omgevingsvisie in beeld. We verwachten dat de gemeenteraad die in het eerste kwartaal van 2024 zal vaststellen.
De Omgevingsvisie is online raadpleegbaar:
- Beleidsdocument Omgevingsvisie Middelburg 2050
- Bijlage: omgevingseffectrapportage (OER) bij de omgevingsvisie Middelburg
- Kaart
Informatiebijeenkomst Omgevingsvisie 17 oktober
Wilt u een toelichting op de Omgevingsvisie? Kom dan naar de Raadzaal van het stadskantoor van Middelburg (achteringang) op: dinsdag 17 oktober. U bent welkom vanaf 18.45 uur. Om 19.00 uur is de opening door wethouder Rutger Schonis en krijgt u een algemene toelichting. Daarna kunt u tot 21.00 uur rondlopen bij de informatiepunten voor uitleg over de plannen voor uw wijk of dorp. We hebben hiervoor Middelburg opgedeeld in vijf gebieden: Arnemuiden, Sint Laurens, Nieuwland, Middelburg boven het kanaal en Middelburg onder het kanaal. U hoeft zich niet op te geven voor deze bijeenkomst. De Omgevingsvisie is nu bijna definitief, maar u kunt nog wel een zienswijze indienen. Dit moet schriftelijk, voor 25 oktober. We helpen u daar graag mee als u komt op dinsdag 17 oktober.
Vaststelling Zienswijzenrapport door College
t/m 28 februari 2024
De ontwerp Omgevingsvisie Middelburg 2050 (en de Omgevingseffectrapportage op de Omgevingsvisie) hebben in september en oktober 2023 zes weken ter inzage gelegen. Op dit ontwerp zijn 37 zienswijzen binnengekomen.
Deze zienswijzen zijn beantwoord in een zienswijzenrapport en verwerkt in de Omgevingsvisie. Hiernaast zijn er ambtshalve enkele wijzigingen doorgevoerd. Op 19 december 2023 heeft het college van burgemeester en wethouders het zienswijzenrapport vastgesteld. Naar verwachting vindt de vaststelling van de omgevingsvisie door de gemeenteraad plaats op 1 februari 2024.
Er is nog geen opgemaakte versie van de definitieve Omgevingsvisie beschikbaar. Hiervoor is gekozen omdat opmaken veel tijd kost en de tekst naar aanleiding van besluitvorming door de gemeenteraad ook nog zou kunnen veranderen. De definitieve opmaak zal plaatsvinden na vaststelling van de Omgevingsvisie. In de versie die is bijgevoegd zijn alle wijzigingen en aanvullingen gemarkeerd. Hiermee zijn de verschillen tussen ontwerpversie en de definitieve versie goed zichtbaar.
Vaststelling Omgevingsvisie door gemeenteraad
t/m 28 mei 2024
Op 29 februari 2024 heeft de gemeenteraad de tekst en bijbehorende kaarten van de Omgevingsvisie ongewijzigd vastgesteld.
Op dit moment zijn we bezig met de opmaak van de Omgevingsvisie. Deze zal naar verwachting eind april / begin mei 2024 beschikbaar zijn. Houd deze pagina in de gaten, want zodra het document van de Omgevingsvisie klaar is, zullen we het hier op MiddelburgOntmoet neerzetten om als pdf te kunnen downloaden.
Omgevingsvisie Middelburg 2050 - pdf
vanaf 29 mei 2024
EEN GEZONDE, COMPACTE EN DUURZAME VOORUITBLIK OP DE RUIMTELIJKE WENSEN, AMBITIES EN ONTWIKKELINGEN IN DE GEMEENTE MIDDELBURG
Dit boekje vertelt het verhaal van onze gemeente; een verhaal vol ambities en vooruitgang. Samen streven we naar een toekomst waarin we kunnen wonen, werken en genieten in een stad die gezond, compact en duurzaam is. Maar zoals bij elk groot streven, staan we voor uitdagingen en moeten we weloverwogen keuzes maken.
Deze Omgevingsvisie is niet zomaar een document; het is ons kompas, onze leidraad voor de beslissingen die we nemen over alles wat de stad, de dorpen en haar omgeving raakt. Het is een verplichting volgens de wet, maar vooral ook een belangrijk fundament voor de toekomst die we samen willen bouwen.
Waarom gezond, compact en duurzaam?
Deze keuzes zijn niet uit de lucht gegrepen. Meer dan 600 mensen, waaronder jij en ik, hebben hieraan bijgedragen. Inwoners, vertegenwoordigers van organisaties, ondernemers en anderen die allen een band hebben met onze stad. Samen hebben we besloten dat gezondheid, compactheid en duurzaamheid de kern vormen van onze visie.
Belangrijk is ook de Omgevingswet, die niet alleen de fysieke inrichting, maar ook de sociale aspecten van onze leefomgeving benadrukt. We moeten integraal kijken en ‘bouwen’ en ‘(samen)leven’ niet van elkaar scheiden.
Tijdens het opstellen van deze visie hebben we ons twee belangrijke vragen gesteld: Wat voor stad willen we achterlaten voor onze (klein)kinderen? Hoe moet de stad er in 2050 uitzien voor onze kinderen?
Ik nodig je uit om na te denken over deze vragen als je de visie leest en ermee aan de slag gaat.
Ik wens je veel plezier met het lezen van dit boekje, en laten we samen bouwen aan een stad die we met trots kunnen doorgeven aan de toekomstige generaties!
Rutger Schonis
Wethouder ruimtelijke ordening, wonen, financiën, economie en toerisme
Download de Omgevingsvisie Middelburg 2050