Vanmorgen fiets ik al vroeg naar een prachtige plek in Middelburg.
Een schitterend stukje natuur vlak bij het centrum, zeker nu in de lente met al dat ontluikende groen.
Allerlei vogelgeluiden komen mij al tegemoet. Ik hoor merels, koolmeesjes, een specht roffelt er fanatiek op los, ganzen zijn luidruchtig aanwezig en snaterende eenden poetsen hun veren.
Ik heb afgesproken met Piet de Bruin, een bekende en bevlogen man die mij zeker ook alles kan vertellen over deze schitterende plek: park Torenvliedt.
Maar vanmorgen gaan we het hebben over het labyrint in het park, wat hier twintig jaar geleden op deze plaats is ontstaan.
Op 3 mei is het voor de 17e keer Wereldlabyrintdag.
"Altijd op de eerste zaterdag in mei, wereldwijd. Meer dan vierentwintig landen doen al mee.
Het is een initiatief van The Labyrinth Society, dit is vanuit Amerika ontstaan. Er zijn een paar duizend labyrinten over de hele wereld.
Het begint met de tijdzones in Nieuw-Zeeland en dan loop je in je eigen tijdzone, als eenheid om 13.00. Dit als een soort golf om aandacht te vragen voor respect voor mens en natuur.
De 'Walk as One at 1' staat centraal.
Je kunt het labyrint lopen met de intentie van bijvoorbeeld vrede en harmonie. Labyrinten hebben veelal een rituele betekenis.
Het labyrint heeft zeven gangen en veel wendingen en is twintig jaar geleden ontstaan op deze plaats.
Zoals het leven zelf, is het labyrint ook aan veranderingen onderhevig. Je levenspad neemt ook vele wendingen en dat zie je ook bij het labyrint in dit park want er is buxusmot geweest en de taxus heeft het ook niet gered. De scheiding is hier nu gemaakt door de stenen in plaats van de buxussen
Het mooie is eigenlijk wel dat het pad je de weg wijst. Vroeger had je eigenlijk meer muren en dan moest je eigenlijk in vertrouwen het pad lopen. Je kon er dan niet overeen kijken zoals het labyrint op Kreta.
De kunst is om met vol vertrouwen het pad te gaan lopen, omdat je weet dat er in het hart van het labyrint een soort eindbestemming is. De mens zou ook een soort labyrint kunnen betekenen. Hoe sta je er nu voor? Op welke manier loop je het labyrint? Ben je gehaast? Kun je er tijd aan geven?
Het is bijna een soort van “minipelgrimage”, zo noem ik het maar
Terwijl je gaat lopen, kun je een gedachte meenemen. Ik zeg altijd: kijk maar, loop maar, hoe sta je ervoor, als een soort spiegel. Wat wil je inzetten, heb je een gedachte of wens?
Het heeft er ook mee te maken wat je wil beleven. Dat kan elke keer weer anders zijn. Je kunt ook hier in het park steeds weer een ander jaargetijde beleven.
Nu zie je alles uitbotten, je hoort de vogelgeluiden, je hoort reacties van mensen. Dus het is innerlijk, maar je krijgt ook invloeden van buiten af, het is gelijk een toets. Hoe sta je in het leven?
Vroeger kon niet iedereen naar Jeruzalem of Santiago, gaan lopen.
Dan gingen ze een labyrint lopen, omdat je dan zelf kunt bepalen wanneer je gaat lopen. Er waren vroeger ook labyrinten aan kusten en mensen gingen ook wel een labyrint lopen voor een behouden vaart, als een soort zingeving.
Het Labyrint is georiënteerd van west naar oost. Je gaat in het westen er in en met de zon in je rug ga je weer terug”.
Piet heeft als wens voor dit mooie labyrint.
“ Dat de schoonheid van het park tot zijn recht komt en dat het labyrint hier aan kan aan mag bijdragen respect voor mens en natuur, dat mensen zich uitgenodigd voelen om hier altijd naar toe te kunnen gaan en dat het hen iets kan bieden.
Mochten mensen specifieke activiteiten met muziek, of zingen of iets anders hier willen doen, dan kan dat ook"..
Als ze dit op 3 mei willen doen, dan zijn ze ook welkom!
Waarom zouden mensen het labyrint mogen gaan lopen?
“Dat is voor ieder heel verschillend. Voor mij is het een stukje schoonheid, troost, maar het is ook een natuurbeleving en bewustzijn, dat je hier naar toe gaat.…kunt lopen op je eigen wijze. Je kunt naar Santiago lopen .. maar als je wilt oefenen voor zo’n groot project ga dan beginnen bij het labyrint, want als je niet het geduld hebt om het labyrint te lopen dan zal je Santiago niet halen.
Het heeft ook een na-effect: hoe je erin stapt en hoe je er uit komt".
Dat wordt wel eens samengevat als LOT.
Heb je iets Losgelaten, Ontvangen en kun je dat Toestaan.
Met deze wijze woorden neem ik afscheid van Piet, die met hart en ziel van park Toorenvliedt èn het labyrint geniet.
Haiku (van Piet)
“Labyrint schoonheid
wereldwijd verbondenheid
Open podium
Wereldlabyrintdag
Zaterdag 3 mei 2025
Verzamelen om 13.00 bij het labyrint (i.v.m de tijdzone)
Activiteiten:
Tai Chi
Gedichten lezen
Labyrint lopen
www. labyrintwerk.nl
Iris Schilperoord