De afgelopen zomer hebben we veel bezoekers mogen ontvangen in de Stadstuin in Middelburg Zuid. Zoals kinderen van de Cypressenhof die het Floralia project van Groei&Bloei Walcheren hebben afgesloten in de tuin. In maart is er een informatie bord geplaatst waar we elke maand een actueel bericht plaatsen over de tuin. Meestal vertellen we dan over een plantensoort in de Stadstuin.
Deze maand geen plant in het zonnetje, maar waar het allemaal om draait, de bodem.
Want de maand oktober is een goede maand om de bodem van de Stadstuin te vertroetelen. We harken de bladeren die van de bomen vallen in de borders. De compost uit de compostbakken verspreiden we tussen de planten. Maar omdat dit niet voldoende is krijgen we ook nog een flinke hoeveelheid compost van de gemeente.
Gedurende de winter worden de bladeren en compost door het bodemleven omgezet in allerlei nuttige stoffen voor de planten zodat deze volgend jaar weer goed kunnen groeien.
Wat zit er in de bodem die de compost en bladeren omzetten en welke nuttige stoffen maken ze dan?
Allereerst de wormen, duizendpoten en andere beestjes die in de grond zitten. Zij eten de bladeren en zetten dit om naar voeding voor de planten. Ook maken ze gangen in de bodem waardoor het water beter de grond in kan. Ze maken de grond lekker rul.
Planten hebben stikstof, fosfor en kalium nodig om te groeien. Dit halen ze uit de bodem. Schimmels in de bodem zorgen ervoor dat de stikstof, fosfor en kalium de juiste chemische vorm krijgen zodat deze goed opgenomen kunnen worden door de planten.
We kunnen nog vrijwilligers voor de Stadstuin gebruiken. Op donderdag en dinsdag ochtend is er tussen 10:00 en 11:00 uur meestal wel een vrijwilliger op de tuin. (Behalve bij slecht weer). Kom eens langs voor een praatje of stuur een mail.