De gemeenteraad heeft voor de start van dit proces een aantal kaders en uitgangspunten meegegeven.
Kaders
- De Omgevingsvisie 2050 van de gemeente vormt het inhoudelijke kader voor het project. De Omgevingsvisie is te vinden via middelburg.nl/omgevingsvisie-2050.
- Een belangrijke uitgangspunt voor Nieuw- en Sint Joosland daarin is het aanwijzen van een energielandschap tussen de rand van het dorp en het Sloegebied. Dit Energielanschap staat niet ter discussie in dit project. Voor de verdere invulling van het Energielandschap start in de loop van 2025 een afzonderlijk participatieproces, waarbij grondeigenaren, direct omwonenden en inwoners betrokken worden.
- Ook over de locatie Trekdijk kan pas later gesproken worden. Op dit moment loopt er een onderzoek van de gemeenteraad over die locatie. Ideeën over de invulling van de Trekdijk die in de participatie opkomen, verzamelen en bundelen we.
- Het gaat om het gebied zoals aangegeven op de kaart: Gebied dorpsimpuls Nieuw en Sint Joosland.pdf.
- De gemeenteraad heeft € 200.000,- vrijgemaakt voor de voorbereiding en de uitvoering van de dorpsimpuls.
Spelregels voor de participatie
- De gemeente voert de regie op het participatieproces.
- Iedereen kan meedoen!
- We hanteren de trede adviseren en doen dat zo veel als mogelijk op co-productieve wijze.
- We zetten verschillende participatiemiddelen in, om aansluiting te hebben met diverse doelgroepen: in gesprek op straat, verdiepende bijeenkomsten en via dit online participatieplatform.
- We werken met een kerngroep, die o.a. meekijkt op het proces en meehelpt om de input te vertalen. De samenstelling van de groep is divers.
- Niet alles wat ingebracht wordt, zal ook mogelijk zijn. We nemen alle inbreng serieus. Wanneer iets niet kan, leggen we dit goed uit.
- Tussentijds leggen we steeds terug wat er opgehaald is. Inwoners en andere belanghebbenden vragen we hierop te reageren.