WVM
Laatste nieuws over de bereikbaarheid WVM
Het meest recente nieuwsbericht via dit kanaal aan u dateert tenslotte alweer van 6 maart 2024. Voor Waterpark een belangrijke dag, want op deze dag stelde de Raad van State de gemeente in het gelijk in enkele beroepsprocedures die waren aangespannen tegen het bestemmingsplan Waterpark Veerse Meer. Hierdoor werd het bestemmingsplan onherroepelijk. En is het mogelijk om vergunningen te verlenen voor de realisatie van het park.
Baanrotatie/vliegveld
Op 27 september 2024 heeft Provinciale Staten een nieuw luchthavenbesluit genomen. Dit nieuwe luchthavenbesluit maakt de gewenste rotatie van de start/landingsbaan van het vliegveld mogelijk. Als de baan geroteerd wordt ligt de start/landingsroute niet langer over het gebied Oranjeplaat en dus ook niet over het geplande Waterpark Veerse Meer. Voor de veiligheid is dit van groot belang. Daarnaast zal er ook sprake zijn van minder geluid voor de meeste bewoners in deze omgeving.
Om de baanrotatie mogelijk te maken was niet alleen een luchthavenbesluit nodig maar ook een nieuw bestemmingsplan. Normaal gesproken stelt iedere gemeente bestemmingsplannen (tegenwoordig omgevingsplannen) vast voor haar grondgebied, maar omdat voor de baanrotatie bestemmingswijzigingen noodzakelijk waren in zes gemeenten (naast Middelburg, Goes, Borsele, Veere, Noord-Beveland en Vlissingen), hebben deze gemeenten aan de provincie verzocht om één inpassingsplan te maken. Dit inpassingsplan is op dezelfde dag als het nieuwe luchthavenbesluit door Provinciale Staten vastgesteld.
Bij de besluitvorming in PS zijn tevens een aantal moties aangenomen waar rekening mee wordt gehouden in het verdere traject. Deze moties gaan over milieuvriendelijkheid, de inrichting van de klachtenprocedure, minnelijke grondverwerving en behoud zoetwater en de evaluatie van risicoprofielen geluidsnormeringen. Meer informatie kunt u vinden op https://www.zeeland.nl/vergaderoverzicht-en-activiteiten/vergadering-provinciale-staten-27-september-2024.
Het inpassingsplan heeft inmiddels ter inzage gelegen zodat mensen desgewenst beroep tegen dit inpassingsplan konden instellen. Dat heeft geleid tot twee beroepsschriften. Zolang de Raad van State geen uitspraak hierover heeft gedaan, of de indieners hun beroep intrekken, is het inpassingsplan niet onherroepelijk en kan het dus nog niet uitgevoerd worden.
Het luchthavenbesluit heeft nog niet ter inzage gelegen voor beroep. Dat kan pas gebeuren nadat de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) een verklaring veilig gebruik luchtruim (vvgl) heeft afgegeven. Deze verklaring is door de Regionale Uitvoerings Dienst (RUD) van de provincie aangevraagd bij IL&T. Zodra deze is verkregen zal ook het luchthavenbesluit ter inzage worden gelegd.
Om de baanrotatie feitelijk uit te voeren moeten zowel het inpassingsplan als het luchthavenbesluit onherroepelijk zijn.
Met één eigenaar van de benodigde grond (de provincie Zeeland) zijn afspraken gemaakt over de grondaankoop. De gesprekken om de overige benodigde grond in eigendom te krijgen lopen door. Met het vliegveld zijn afspraken gemaakt over de aanleg van de nieuwe baan. Dit wordt qua materiaal eenzelfde baan als de huidige start/landingsbaan, dus een grasbaan die verstevigd is met gemalen kunststofvezels. De wens is om hiermee te starten in 2025 maar we moeten dus wachten op de afloop van de beroepsprocedure tegen het inpassingsplan (en mogelijk hetluchthavenbesluit) enerzijds en het afronden van de grondverwerving anderzijds.
De gemeente Middelburg had in 2023 tevens nog een procedure gestart om, als de baan gedraaid wordt, het bouwvlak waarbinnen het vliegveld bebouwing kan realiseren aan te passen. Dit zonder de op dit moment maximaal toegestane hoeveelheid bebouwing daarbij te vergroten. Met de aanpassing ontstaat een beter praktisch werkbare situatie voor het vliegveld. De bedoeling is dat de gemeenteraad van Middelburg hierover in het eerste kwartaal van 2025 een besluit kan nemen. Dit bestemmingsplan kan vervolgens ook pas uitgevoerd worden nadat het luchthavenbesluit en inpassingsplan onherroepelijk zijn geworden.
Uitvoering project Waterpark Veerse Meer
Achter de schermen wordt nu volop gewerkt om tot aanvragen te komen voor alle benodigde vergunningen. De eerste vergunningen die moeten worden aangevraagd zijn de ontgrondingsvergunning en de flora en fauna vergunning. Hierover loopt momenteel overleg met de provincie. Vervolgens zal overleg starten met het waterschap over de watervergunning.
Als deze vergunningen verkregen zijn kan daarna een omgevingsvergunning voor de bouw van de voorzieningen en recreatiewoningen worden aangevraagd bij de gemeente. De aanvraag hiervoor is in voorbereiding. Omdat het een groot en gecompliceerd project is, is hier de nodige tijd mee gemoeid. Omdat zowel de regelgeving als de eisen die mensen stellen aan een luxe recreatiepark zijn veranderd moeten een aantal zaken opnieuw worden bekeken en berekend. Ook zullen de benodigde aansluitingen voor nutsvoorzieningen (water, energie, riolering, internet) moeten worden aangevraagd. Het streven is om eind volgend jaar zover te zijn dat begonnen kan worden met het bouwrijp maken. Vanaf eind 2026 zou dan met de bouw van de woningen en de voorzieningen gestart kunnen worden. De totale bouw zal gefaseerd plaatsvinden en hiermee zal een jaar of acht gemoeid zijn. Als gevolg van stikstofregelgeving kan dit niet sneller. Het streven is op dit moment om in mei 2029 het eerste deel (op de voormalige camping) gereed en afgebouwd te hebben zodat dit open kan. Rond 2034 zou dan het gehele park gereed kunnen zijn.
Bouwroute
Voor het bouwverkeer wordt door de gemeente, c.q. de wegbeheerders (wegen buiten de bebouwde kom worden beheerd door het waterschap en er wordt ook gekeken naar mogelijke routes die deels buiten de gemeente Middelburg liggen), een te gebruiken route aangewezen. De route voor het bouwverkeer is nu gedacht langs Lewedorp, deels via een nieuwe weg parallel aan het noordelijk deel van de Kraaijertsedijk, en met diverse maatregelen op de rest van het traject, zodat het bouwverkeer veilig kan worden afgewerkt. Dit kan mogelijk in een later stadium een definitief karakter krijgen als ontsluitingsweg in het kader van het project Gebiedsontsluiting Veerse Meer Zuid. Voor meer informatie hiervoor verwijzen wij naar de informatievoorziening vanuit dit project https://www.middelburg.nl/bereikbaarheid-van-veerse-meer-zuid.
Naar aanleiding van de diverse participatiebijeenkomsten en motie in de gemeenteraad van Borsele is besloten opnieuw te kijken naar de bouwroute voor het Waterpark Veerse Meer. Dat betekent dat we de voor- en nadelen van de verschillende varianten opnieuw inzichtelijk zullen maken en beoordelen.
Bij de oplossingsvarianten A2, A3, A4b en A5 is in meer of minder mate sprake van een relatie met de A58. Bij de verkenning van de eerstgenoemde drie oplossingsvarianten was Rijkswaterstaat betrokken. Nu is er een vierde oplossingsvariant aan toegevoegd. Bovendien zijn we inmiddels enkele jaren verder. Daarom zijn op 30 april 2024 hierover een aantal vragen gesteld met het doel duidelijkheid te krijgen over het huidige beleid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ten aanzien van halve snelwegaansluitingen (in 2021 gaf Rijkswaterstaat aan dat dit onder voorwaarden kon worden toegestaan), extra snelwegaansluitingen (die waren in 2021 niet mogelijk) en de realisatietermijn van snelwegaansluitingen (daarvoor gold toen een periode van ongeveer 15 jaar). Echter, bij Goes was niet zo lang daarvoor nog wel een extra snelwegaansluiting gerealiseerd binnen een termijn van ongeveer 5 jaar. Klik op de volgende link voor de presentatie van de vervolgbijeenkomst van eind mei. Presentatie eind mei Arnemuiden
Uit de op 24 mei 2024 verkregen antwoorden blijkt dat HALVE snelwegaansluitingen NIET (meer) mogelijk zijn, EXTRA snelwegaansluitingen (nog steeds) NIET mogelijk zijn, en voor de REALISATIE van nieuwe aansluitingen rekening gehouden moet worden met een termijn van ongeveer 20 JAAR.
Dit betekent dat de oplossingsvariant A2 op dit moment niet meer mogelijk is en dat voor de realisatie van de oplossingsvariant A3 op dit moment rekening gehouden moet worden met een realisatietermijn van ongeveer 20 jaar.
Het staat nu dus ook voor iedereen leesbaar op de website www.veersemeerzuidbereikbaar.nl.
Tijdens deze bijeenkomsten komen diverse oplossingsvarianten aan bod. Niet alleen de eerdere oplossingsvarianten (A2, A3 en A4b) en de latere variant (A5), maar ook twee nieuwe varianten die tijdens de eerdere bijeenkomsten in maart en april door deelnemers naar voren zijn gebracht. Er is gelegenheid om vragen te stellen, maar ook om uw mening te geven. Bekijk ook onderstaande presentaties!
Presentatie digitale informatiesessie
Op dinsdag 14 mei was er een digitale informatiesessie over de oplossingsvarianten gebiedsontsluiting Veerse Meer Zuid. Hieronder de 2 verschillende presentaties:
Presentatie goudappelverkeerseffecten oplossingsvarianten
Presenatie Antea omgevingseffectenanalyse verkeerssituatie veerse-meer-zuid
In het gebied ten zuiden van het Veerse Meer - tussen de Deltaweg in het oosten, het kanaal door Walcheren in het westen en Lewedorp in het zuiden – bestaan diverse verkeersknelpunten:
- In Arnemuiden op de hoofdontsluiting via Nieuwlandseweg-Schuttershof: hoge verkeersintensiteiten, verkeersonveiligheid, leefkwaliteit staat onder druk.
- In Lewedorp: situatie op kruispunt Postweg-Nieuwe Kraaijertsedijk.
- Bij Lewedorp op de route naar het Veerse Meer via de Nieuwe Kraaijertsedijk: smalle weg waarover veel (recreatie)verkeer (caravans/campers en ook fietsers) rijdt, woningen dicht langs de weg en lastige aansluiting bij de Noord Kraaijertsedijk.
- Bij Wolphaartsdijk op de dijk Kwistenburg op de route van Deltaweg naar Veerse Meer: smalle weg waarover veel (recreatie)verkeer (caravans/campers en ook fietsers) rijdt.
- In Wolphaartsdijk: auto- en fietsverkeer gemengd op een smal wegprofiel door de Lepelstraat.
Deze bereikbaarheidsproblemen nemen door de autonome groei van het verkeer verder toe. Daarbovenop zorgen diverse (recreatieve) ontwikkelingen in het gebied, zowel bij Arnemuiden als bij Wolphaartsdijk, voor extra verkeer. Om de bereikbaarheid te verbeteren, moet het wegennet aangepast worden.
Daarom hebben gezamenlijke overheden (gemeenten Middelburg, Goes en Borsele, Waterschap Scheldestromen en Provincie Zeeland) de handen ineen geslagen om te zorgen voor een goede ontsluiting van het gebied Veerse Meer Zuid. Tijdens de verkenningsfase zijn verschillende oplossingen onderzocht en beoordeeld, uitmondend in drie robuuste oplossingsvarianten. Deze drie oplossingsvarianten kennen echter qua voorbereiding, procedure en realisatie zeer lange doorlooptijden, zeker 15 à 20 jaar (en misschien nog langer). Bovendien zijn met deze varianten zeer hoge kosten gemoeid. Daarom is er een aanvullende verkenning uitgevoerd waarbij is onderzocht of er een variant is die enerzijds sneller realiseerbaar en minder duur is en anderzijds toch een voldoende toekomstbestendige oplossing biedt. Dat is variant A5, die in december 2023 in het bestuurlijk overleg van betrokken overheden bovendien als voorkeursvariant is bestempeld. Deze oplossing wordt nu verder uitgewerkt en in de maanden februari - juni 2024 in een vervolgproces besproken met alle belanghebbenden en betrokkenen. Voor de andere drie varianten is dit al eerder gebeurd. In het najaar van 2024 is het dan aan de gemeenteraden van Middelburg, Borsele en Goes om een keuze te maken uit de vier oplossingsvarianten.
De variant A5 bevat drie fasen:
Presentatie informatiebijeenkomst Arnemuiden
Donderdag 14 maart vond in dorpshuis De Arne een informatiebijeenkomst plaats over deze nieuwe ontwikkelingen. De presentatie die toen gehouden is, kunt u downloaden. Zie hieronder:
Contact bereikbaarheid Veerse Meer Zuid
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager, Koos Louwerse, 06 54 77 73 29.